Skärgårdsturer i Roslagen

Kliv på sommarens reguljärturer ut i skärgården och besök någon av Roslagen 15 000 öar, upptäck skärgården från en segelbåt eller hyr en taxibåt och ta dig precis vart du vill.

© Anne Sofie Eriksson
Reguljär båt på furusundsleden

Åk på skärgårdstur med Roslagens båtlinjer

Njut av Roslagens härliga skärgård. Här hittar du båtturer från flera platser i Roslagen, där du lätt tar dig vidare för att upptäcka nya smultronställen bland Roslagens hela 15 000 öar. Läs mer om några av dessa här

De reguljära sommarturerna med Norra båtlinjen och Nord/Sydlinjen går från Norrtälje hamn. Till Norrtälje tar du dig enkelt från Stockholm, Arlanda och Uppsala, med bil eller buss. Läs mer om turerna nedan. I Roslagen är det alltid nära till skärgården! Förutom sommarturerna trafikerar Waxholmsbolagets reguljärturer Roslagens skärgård stora delar av året. Hitta fler bryggor och resmål här.

Sommarlinjer

Norra båtlinjen går under sommaren fram till och mde den 13 augusti mellan Norrtälje hamn och Arholma, med stopp i Gräddö och på Lidö. Sträckan trafikeras av M/S Rex och M/S Riddarfjärden som tar mellan 120 och 150 passagerare. OBSERVERA att under v. 32 ersätts dessa båtar med mindre båtar och tar endast förbokade passagerare. 

Waxholmsbolagets Nord/Sydlinje (linje 40) är numera en permanent sommarlinje med Norrtälje hamn som start och slut. Den går dagligen fram till och med den 20 augusti genom hela skärgården ner till Nynäshamn och tillbaka. Sträckan trafikeras av fartyget M/S Sunnan som tar 200 passagerare. 

Till Ängsö nationalpark åker du med Ängsölinjen som trafikeras av Gula båten från Furusund. Linjen går mellan 6 maj och 17 juni på lördagar och mellan 30 juni och 13 augusti på fredagar och söndagar. Även Waxholmsbolaget trafikerar sträckan mellan den 23 juni och 20 augusti. Tidtabellen hittar du här.

Ångbåten s/s Blidösund går hela vägen inifrån Skeppsbron i Stockholm till Norrtälje varje fredag och åker tillbaka på söndagar. Turen går mellan den 16/6 och 20/8. Under utvalda datum kan du även åka på dagsutflykter med start i Norrtälje, Furusund och Östra Lagnö.

Höstturer

Skärgården är fantastisk även på hösten. Förutom möjligheten att åka reguljärt med Waxholmsbolaget anordnar flera Roslagsaktörer oförglömliga turer ut i skärgården. Ta passbåten mellan Simpnäs och Arholm. Gräsörävarna tar dig på kortare båtturer och besök på sevärda öar i Öregrunds skärgård. Båtturer med kultur- och naturvandring med lokalbor på Ormön anornas under sensommaren.

Du kan även boka en dagstur med lunch till Örskärs fyr varje lördag under hösten. Om du är intresserad av fiske erbjuder bland annat Tvärnö Djur & Natur och Sundsveden fiskeupplevelser. Gula båten erbjuder chartrade turer i mittersta och södra delen av Roslagens skärgård. Från Norrtälje kan du boka ribbcharter via Roslagsevent och upptäcka hela Stockholms norra skärgård. Om du heller åker färja med restaurang kan du ta en dagstur från Grisslehamn till Åland med Eckerölinjen.

Tips på rOslagbara skärgårdsturer

Båtturer och båtuthyrning

Hyr en båt, prova på segling, kom närmare vattnet i en kajak eller följ helt enkelt bara med på en arrangerad tur till någon av öarna i Roslagens skärgård.

Selected filters: