Hargs bruk i höstskrud
©Anne Sofie Eriksson

Berikande bruk

Roslagens kulturhistoriska bruksmiljöer

Roslagens välbevarade vallonbruk berättar en unik industrihistoria. Bruksmiljöerna är vackra historiska platser som görs tillgängliga och väcks till liv tack vare besöksnäringen i form av restauranger, boenden, guidade turer, ateljéer, marknader, trädgårdar, aktiviteter, föreställningar och festivaler. Här finns något för alla! 

Brukssamhällena i Roslagen växte fram på 1600-talet och var avgörande för Sveriges industrialisering. Eftersom naturtillgångarna fanns här blev Roslagen en given plats för järnhantering och vapentillverkning. Vallonerna värvades hit för sin yrkesskicklighet och stångjärnet från vallonbruken blev världsledande. Idag är bruken unika besöksmål.

Vallonbruken

Roslagens välbevarade vallonbruk berättar en berikande industri- och kulturhistoria. Flera av bruken är charmiga små orter med pittoreska bostäder. Orterna präglas av ståtliga herrgårdar och kyrkor som enligt tradition placerades i var sin utkant av bruken. På vallonbruken.se hittar du mer information om vad som händer i bruken. Få tips om upplevelser, evenemang, paket samt mat & logi.
 

Wira bruk

I Roslagen finns också bruk utan vallonanknytning. Wira bruk var till exempel Sveriges viktigaste vapensmedja en gång i tiden. Här smiddes värjor, sablar, svärd och bajonetter till den svenska armén under flera hundra år. I dag finns bevarade smedjor, konstsmidestillverkning och en butik med smide. Dessutom ett museum och Wira Restaurang i Tingshuset.
 

Vandring med kulturhistoriska mål

Snöra på dig vandringskängorna och lär känna såväl naturen som kulturen på Roslagens landsbygd. Roslagleden som sträcker sig från Danderyd, går via vackra Wira bruk, och upp till Grisslehamn är en 19 mil lång vandringsled genom öppna landskap, energigivande skog och längs den magnifika Roslagskusten. 

Vikingaleden i norra Roslagen går via Hargs bruk upp till Gimo bruk. Två vallonbruk med ståtliga vitputsade byggnader och händelserik historia från 1600-1700-talen. Även Upplandsleden bjuder på en kulturhistorisk vandring genom Österbybruks välbevarade bruksmiljö. Här finns bland annat en av världens bäst bevarade vallonsmedjor att besöka. 

Roslagens alla berikande bruk

Aktuella evenemang vid bruken