Vaxholm

Skärgårdsstaden vid porten till Roslagen.

© Daniel Welsh
Röda stugor längs lummig gata

Välkommen till Vaxholm

Vaxholm är en levande skärgårdsstad där fiskarstugor och grosshandlarvillor samsas med små butiker, restauranger, kaféer och gallerier. Här finns vacker skärgårdsnatur och fina badstränder. Överallt är det nära till vatten. 

Besök skärgårdsstaden

Tack vare närheten till Stockholm och det centrala läget i skärgården är Vaxholm perfekt att besöka oavsett om du bara har en dag på dig, en helg eller som utgångspunkt för utflykter till andra skärgårdsöar. Vaxholms stad upplevs bäst till fots.
I Vaxholm har folk levt av strömmingsfiske i många generationer. Vid slutet av 1800-talet blev Vaxholm en populär badort för Stockholms societet. Det var också då som Vaxholm blev känt för sin Vaxholmsströmming – en delikatess som fortfarande serveras på Vaxholms krogar. 

På 1500-talet bestämde sig kung Gustav Vasa för att placera försvaret av Stockholms inlopp här. Det blev början till nästan 500 år av militär historia. Fortfarande tronar Vaxholms kastell i sundet utanför staden. Ett besök vid Vaxholms fästningsmuseum kastar dig tillbaka till tiden då Kastellet var som ett eget litet samhälle befolkat av höga militärer, soldater, officersfruar, pigor och fångar. Följ gärna med på en stadsvandring och upplev Vaxholms brokiga historia.

Mer om Vaxholm