Skeboån i Skebobruk

Upptäck bruken i Norrtälje

Starta i Norrtälje och ta vägen förbi Svanberga med spännande Vikingabyn Storholmen, på din färd mot Skebobruk. 

Skebobruk har Upplands äldsta anor och järntillverkningen bedrevs sannolikt här redan på 1400-talet. Idag finns ett bruksmuseum i den gamla brandstationen som håller öppet under sommaren. I gjuteriet finns Skebopuben där musikarrangemang vanligen anordnas.

Herrgården är idag privatbostad, men missa inte att strosa längs den vackra bruksgatan med sina hundraåriga träd och de natursköna skogsbackarna. På området finns också ScheboDelin, där du hittar delikatesser som rökta räkor och fisk.

En bit härifrån hittar du samhället Edsbro. Här finns Edsbro masugn, som är Stockholms läns enda bevarade. Missa inte att besöka Edsbro kyrka, från 1200-talet. Du hittar den lätt då den syns väl där den ligger på åsen med sina festliga takprydnader. Strax utanför Edsbro finns Burviks GK - en högklassig golfanläggning i fin miljö. Strax söder om Edsbro ligger det inbjudande Gisenbadet som passar väl för ett dopp innan turen hem.

På hemvägen rekommenderar vi en tur förbi Lohärad. I en lada från 1904 hittar du Norrtelje Brenneri. Här anordnas allt från bokade visningar, provningar, fester och bröllop till minimässor, företagsevenemang, musikkvällar och mordteatrar.

Ännu en vacker kyrka att besöka på hemvägen är Malsta kyrka, en av Upplands minsta kyrkor.

Här kan du ta del av annonsen om vikingar och vallonbruk