Wira bruk
©Anne Sofie Eriksson

Wira bruk

Besök Wira bruk

Wira Bruk grundades på 1630-talet som landets första klingsmedja. Bruket hade tidvis ensamrätt att tillverka värjor åt kronan. De sista 175 åren, sedan privilegierna upphört, smiddes liar, yxor och andra bruksartiklar. Bruket var vid liv till 1948, då den siste wirasmeden gick ur tiden. I mitten av 1960-talet restaurerades bruket och 1970 flyttade konstsmeden Curt Wägerth sin verksamhet hit. Då öppnades även museet och den charmiga kaffestugan.

 

Konstsmidesbutiken
I den gamla inspektorsbostaden byggd 1793 finns en butik där det konstsmide som tillverkas på bruket visas. Butiken har helgöppet året runt och under sommarhalvåret öppet dagligen.
I samband med de årliga Wira-spelen är butiken även öppen en timme före föreställningen och i den gamla 1700-talssmedjan demonstreras smide.


Wira bruks museum
Museet på bruket har öppet sommartid ca från Midsommar till skolstart.


 Restaurang Wira Tingshuset
Den äldsta byggnaden i Wira tros vara tingshuset som byggdes under första hälften av 1700-talet. Här höll Åkers skeppslag och senare Södra Roslagens domsaga ting ända till 1906. Idag finns här en restaurang som serverar maträtter, kaffe, smörgåsar och bakverk.

Wira bed and breakfast
På Wira B&B bor du i en mysig liten stuga med plats för 2 personer. 

Bo i Tingshuset
Boendet ligger mitt i bruket och är en del av Tingshuset från 1700-talet med en egen ingång och privat uteplats.

Kulturstugan
Bjuder på lokal konst och hantverk, skapat i Roslagen. Öppet sommartid ca från midsommar till skolstart.


Guidning av Wira bruk
Guidning för grupper kan beställas under maj - sep. Under sommaren ordnas även öppna guidningar flera gånger i veckan. 

Wiraspelen
Wiraspelen är ett återkommande evenemang som har spelats varje sommar sedan 1985 (med undantag för sommaren 2020). Med sina ca 100 aktörer är Wiraspelen ett av Sveriges största musikskådespel. Lyssna på den storslagna berättelsen om vänskap, kärlek, maktmissbruk och oväntade upptag från 1750-talets vapenbruk i Wira.


Wira Bruk
18493 Åkersberga
Phone: +46-854353103
E-mail: [email protected]
Webbsida: www.wirabruk.se

Fler tips från Wira bruk

Roslagsleden

Etapp 5 startar vid Domarudden utanför Åkersberga och tar dig hela vägen till Wira bruk - en vandring på 20 km. Väljer du istället etapp 6 så väntar en 22 km lång vandring från Wira bruk till Penningby.