Svartlöga
Svartlöga ligger öster om södra Blidö. Här skiner solen. På sommaren är det inte ovanligt med klarblå himmel över Svartlöga när molnen ligger tunga över Yxlan och Blidö och det regnar på fastlandet.
Information
Svartlöga är en av de största öarna i ytterskärgården. Namnet Svartlöga hänger samman med att ön på håll ser ut som en svart rand vid horisonten. Ångbåtsbryggan ligger på öns norra sida, cirka en kilometers promenad från byn som ligger ovanför hamnen på öns sydöstra sida. På berghällar i hamnen står byns gamla sjöbodar. I sydvästra delen ligger missionshuset och i den sydöstra posthuset – skärgårdens minsta, som numera är sommarkiosk.
På Svartlöga finns ett exotiskt arboretum. Strax väster om Svartlöga by ligger Arboretum Lassas Hagar.
Det 5 hektar stora arboretet, som ligger i en skyddad sänka, hyser dels en samling av cirka 2500 exotiska träd, dels en vattenträdgård baserad på ett tiotal grävda dammar. Tonvikten ligger på släkterna ekar, magnolior, lönnar och rhododendron. Många av lignoserna är uppdragna från frö som grundaren Sten Ridderlöf insamlat under sina botaniska expeditioner i södra och norra halvklotens svalare floraområden.
På Svartlöga finns också Upplands största sammanhängande lövskog.
Ön är flack med låga träd och buskar – typiskt för ytterskärgården.
På ön finns en liten långgrund sandstrand och flera klippbad att välja bland, både på norra sidan och vid byhamnen. För dig som gillar att vandra eller jogga – här finns gott om stigar, många av dem är utmärkta med skyltar. Vintertid är Svartlöga ett populärt mål för långfärdsskridskoåkare. Många konstnärer och även tonsättare har inspirerats av Svartlöga och gör det fortfarande. På Svartlöga har människor bott permanent sedan 1500-talet och ända in på 1960-talet. Svartlöga var en av få öar som klarade sig från ryssens härjningar 1719. De ryska båtarna fastnade på de många grunden runt ön och dessutom lär de ha blivit beskjutna av öns skickliga säljägare. I slutet av 1800-talet och början av 1900 byggdes många stora båtar på Svartlöga. Den kände båtbyggarmästaren Erik Andersson byggde ett 50-tal båtar, bland dem sandkilen Helmi – den sista riktiga roslagsskutan som fortfarande seglar och som numera är grundligt renoverad och K-märkt. Den första ångbåten i reguljär trafik kom till Svartlöga 1928 och med den kom turister och sommargäster. Punschfabrikören Cederlund höll till på Svartlöga. På Svartlöga finns ingen el, men fast telefoni. Sopmaja och toalett finns vid ångbåtsbryggan och vid byhamnen.
Waxholmsbolaget trafikerar Svartlöga året runt. Hissa semaforen på bryggan om du vill åka med.
Bryggan är inte tillgänglighetsanpassad.
Bryggans position: Latitud: 59,5802 Longitud: 19,06694
Tidtabeller och mer information – Waxholmsbolaget