cbis:1954477 Anne Sofie Eriksson

Furusund

Åk Sju strömmars väg eller ta Skärgårdsbåten till Furusund – societetens och författarnas välkända skärgårdsparadis som åter fått liv. Här väntar snickarglädje, båtliv, bad och god mat på värdshuset.

I den skiftande skärgården

Information

I Furusunds gamla tullstation från 1811 finns nyrestaurerade Furusund Värdshus med White guidekrog, hotell och konferensanläggning. Inte långt därifrån ligger gästhamnen med servering i havspaviljongen. Häng gärna med på en historisk Strindbergsvandring och missa inte Furusunds keramik i Herrgårdsvillan. Furusund har givit namn åt farleden som under århundraden använts av sjöfarare på väg österut. Än i dag nyttjas Furusundsleden flitigt av både stora kryssningsfartyg, Finlandsfärjor och fritidsbåtar. Furusund syns på milslångt avstånd från både norr och söder - ön ligger där farleden går genom ett smalt sund. Furusundsleden nämns för första gången i skrift på 1200-talet. År 1463 lägger unionskungen Kristian I till här med sin örlogsflotta på väg till Finland i ett korståg. Som minne från besöket låter han hugga in en kompassros i berghällen. Det är Nordens äldsta och den enda med en kunglig stjärna. Kompassrosen finns att beskåda än i dag. Värdshus och sjökrog byggs på 1600-talet. Krogen bränns av ryssarna år 1719, men byggs upp igen. På 1700-talet låter Gustav III uppföra ett av landets största kronobrännerier på Furusund. På 1800-talet blir Furusund känd som bad- och kurort - även utanför Sverige. De första ångbåtarna - Najaden och Roslagen - kommer hit och badorten växer. År 1882 köper den stenrike hovjuveleraren Christian Hammer Furusund på auktion för 70 000 kronor och förvandla ön till ett sommarparadis i jugendstil. Hammer är också teaterdirektör, regissör och skådespelare. Han återuppbygger här Hammerska ladan (Mindre teatern) från Kungsträdgården i Stockholm och fortsätter här med teaterföreställningar. Ladan används fortfarande för teater och kan även hyras för privata tillställningar. Med sina badhus, pittoreska villor med romantiska namn, vackra promenadstråk, tennisbanor och kägelbanor attraherar Furusund såväl societeten och kungligheter som konstnärer och författare. Här finns en festivitets- salong med en jätteveranda där det musiceras varje dag. Fester och teaterföreställningar avlöser varandra. August Strindberg kommer till Furusund sommaren 1899. Här vistas han även en tid med Harriet Bosse i villan Isola Bella. Inte sällan är ön och människorna här förlagor till karaktärer i hans verk. Andra kulturpersonligheter som trivs på Furusund är Albert Engström, Anders Zorn, Evert Taube, Carl Larsson och inte minst Astrid Lindgren som hade sitt sommarhus här. Med världskrigen och olika ägare förfaller den ståtliga badorten tidvis. Under andra världskriget är Furusund karantän för krigsflyktingar, främst estländare som tagit sig hit med båt. År 1950 brinner den stora restaurangen. Det blir starten för värdshusverksamhet i det gamla tullhuset. Vid brobygget 1953 förenas Furusund med fastlandet, badorten expanderar och sommargästerna flyttar in. Tidtabeller och mer information – Waxholmsbolaget


Vägbeskrivning

Det finns buss till Furusund från Tekniska Högskolan i Stockholm med byte i Norrtälje. Året runt trafikerar Waxholmsbolaget Furusund. Från Furusund går Trafikverkets bilfärja över Furusundsleden till Yxlan och vidare till Blidö.

Sommartid går Blidösundsbolaget från Strömkajen i Stockholm med M/S Sjöbris och M/S Sjögull samt med det gamla ångfartyget S/S Blidösund.

Skärgårdsbåtarna inte går lika ofta året runt. Hissa semaforen på bryggan om du vill åka med. SL-bussens hållplats Furusund hotellplan ligger ca 500 meter från bryggan. Några parkeringsplatser finns nära kajen.

Bryggan är inte tillgänglighetsanpassad. En kiosk finns i närheten, men öppettiderna kan vara begränsade.

Bryggans position:

Latitud: 59,65805

Longitud: 18,91664