Grisslehamn

Upptäck Grisslehamn

Historia & karaktär

Besök Grisslehamn på norra Väddö, cirka 5 mil norr om Norrtälje och 10 mil norr om Stockholm. Denna lilla oas har mycket historia och karaktär- men är idag kanske mest känd för att vara den närmsta punkten till Åland. Den välkända Eckerölinjen utgår här ifrån och efter bara 2 timmar ombord på färjan når man Åland. 

Historiskt sett har Grisslehamn varit Sveriges port mot öster, och i många år anlände nyheter hit från hela världen för att skickas vidare. Det tacksamma läget för Grisslehamn utvecklade byn tidigt till en fiskeby, och sedan länge har fiskeindustrin varit viktig för tätorten. Besöker man Grisslehamn idag så är det absolut ett måste att köpa med sig färsk fisk från någon av butikerna i hamnen, eller avnjuta en måltid på någon av restaurangerna i hamnen som självklart serverar fisk och skaldjur från lokala fiskare. 

Detta är även en plats där Albert Engström tillbringade stora delar av sitt liv. Året var 1900 när han först anlände, och det slutade med att han trivdes så bra att han köpte fastigheten Augustberg, som idag är museum med Engströms hem. Ute på en idyllisk klippa ut mot Ålands hav hittar du även hans ateljé. Även detta är något du inte vill missa om du har vägarna förbi Grisslehamn.

I Grisslehamn finns det något alla tider på året. På vintern kan du besöka mysiga julmarknader eller åka skridskor om isarna tillåter, och på sommaren kan du hyra kajak och upptäcka den närliggande skärgården eller bara strosa runt i den populära hamnen. På hösten kan du göra härliga utflykter i närområdet, eller varför inte åka på en avslappnande staycation på Hotell Havsbaden? Här bjuds det på god mat, läckra utsikter och en spaupplevelse utöver det vanliga. Hyr en cykel, paddla i skärgården eller ät gott på någon av de lokala skärgårdsrestaurangerna, Grisslehamn lämnar sällan någon besviken.