cbis:1965158
cbis:1965158

Nässlingen

Nässlingen mellan Ljusterö och Svartsö har 4 km strandlinje, skärgårdsjordbruk, stugor att hyra, gästhamn, sommarkrog och fantastiska solnedgångar.
Skärgård

Information

Nässlingen är ett besöksmål för alla åldrar. Här kan du bo i stuga, bada, promenera, fiska, besöka krogen, bli inspirerad av vyerna, dofterna och stillheten.

Nässlingen var tidigare ett skärgårdshemman - en jordbruksfastighet med bostad och tillhörande mark. När hemmanet lades ned på 1940-talet lyckades kassören i snickarnas fackförening, Efraim Andersson (Benny Anderssons farfar) få förbundet att köpa ön för att bygga en semesterby för byggnadsarbetare.
1977 byggde Svenska byggnadsarbetareförbundet en konferensanläggning här. Efter det har både stugby/hotell och konferensanläggning drivits här. Men inte nu längre.

På Nässlingen finns nu åter ett skärgårdsjordbruk med djur som håller landskapet öppet - och planer på gårdsmejeri med egen osttillverkning. Här finns också stugor att hyra, gästhamn med 66 platser med y-bom och nya fräscha duschar och toaletter. På sommaren har restaurang Framfickan, ”Bryggan på Nässlingen” öppet.

Runt hela ön går ett motionsspår på drygt två kilometer. Det är anpassat för rörelsehindrade. På södra sidan av hamnen ligger Kvarnholmen med rester av en väderkvarn och på södra udden finns lämningar av tidig bebyggelse. På Kvarnholmens södra sida finns en långgrund badstrand och öns västra sida har fina badklippor. På Nässlingen finns även fotbollsplan, grillplats och boulebana.

Kommunikationer
Du kommer till Nässlingen med bil, cykel eller SL-buss från Danderyd och vägfärja till Ljusterö samt Waxholmsbåt från Åsättra brygga på Ljusterö. Bussen stannar vid Åsättra brygga där båten avgår till Nässlingen.

Åsättra brygga
Härifrån går Waxholmsbolagets trafik till bl a Nässlingen året runt. Trafiken går inte lika ofta året runt – så kolla tidtabellen. Parkering finns i närheten av bryggan.

Bryggan är inte tillgänglighetsanpassad.
En kiosk finns i närheten, men den kan ha begränsade öppettider.

Nässlingens brygga
Det går båttrafik till och från Nässlingen under hela året. Trafiken går inte lika ofta året runt – så kolla tidtabellen.
Hissa semaforen vid bryggan om du vill åka med båten!

Nässlingens brygga är inte tillgänglighetsanpassad, men där finns en bänk att sitta på

Bryggans position
Latitud
59,48378
Longitud
18,6704

Mer information om båttrafiken – Waxholmsbolaget

Om du kommer med egen båt till Nässlingen lägger du till vid öns gästhamn.
Här finns 66 platser med y-bom – boknig via dockspot.com