Stora Timrarö

Stora Timrarö är en medelstor ö i Furusundsleden mellan Ljusterö och fastlandet. Ön är sedan 1700-talet känd för sin goda grundvattenkvalitet. Många fartyg har ankrat här och fyllt sina vattenförråd.
Skärgård

Information

Namnet Timrarö lär härstamma från ett värdshus som fanns på ön under 1600 och 1700-talen och som gav den namnet ”Zimmer insel”, senare förvanskat till Timrarön. Sydvästra delen av ön bebyggdes under 60- och 70-talen med ett 30-tal sommarstugor i övrigt var ön till stora delar obebyggd och känd för stora ytor med orörd skärgårdsnatur. Nu har moderna arkitektritade hus byggts på ön.

Berggrunden består till stor del av intensivt röd granit. I skogen på de höga bergen på öns södra sida brukade Berguvar häcka. Den östra sidan av viken på södra delen av ön har varit en betydande lekplats för gädda. I den sydöstra änden av ön finns järnåldersgravar. På den södra sidan finns en mindre sandstrand och badplats.

Waxholmsbolaget trafikerar bryggan Timrarö Östra under vår, sommar och höst.
Hissa semaforen vid bryggan om du vill åka med båten.

Bryggan har räcken och en bänk att sitta på när du väntar på båten. Det finns också kontrastmarkeringar vid bryggan för dig som har nedsatt syn.

Mer information – Waxholmsbolaget

Den som vill åka till Timrarö med Blidösundsbolagets båtar måste förbeställa sin resa – blidosundsbolaget.se