Promenad vid Österbybruks herrgård
©Henrik Trygg
Vandring i Österbybruk
©Henrik Trygg

Vikingaleden - Etapp 8

Österbybruk - Risön

Vikingaleden är en del av St Olav Waterway, en led som kommer ifrån Åbo och går vidare till Trondheim med slutdestinationen Nidarosdomen i Norge. I denna etapp lämnar du bruksmiljön från tidigare delar av Vikingaleden, och vandrar istället in i vildmarken med storskog och myrmark. Innan du påbörjar vandringen mot Risön rekommenderar vi varmt en promenad i vackra Österbybruk.

Vandra genom Florarna

Du har nu nått Florarna, ett naturreservat som är vackert, kargt, vilt och likt Norrland. 

Florarna är Upplands största naturreservat och består av vidsträckta myrar, gammelskog och små sjöar. Sommartid har du stora möjligheter att plocka bär och under hösten kan du se de vackra brandgula hjortronen här. I reservatet finns förutom det skygga lodjuret även ugglor, orre, tjäder och andra vilda djur. Tittar du upp i skyn kan du, om du har tur, skymta en havsörn. 

vandring
vandring

Mer om etappen

I Sverige och i många andra länder är naturreservat ett av de vanligaste sätten att långsiktigt skydda värdefull natur. Tänk på att särskilda regler gäller i olika naturreservat. Via länken kan du läsa mer om föreskrifterna för Florarnas naturreservat.  Längs leden finns rastplatser med tid för att njuta av tystnaden och naturen. 
 

Denna etapp av Vikingaleden motsvarar Upplandsledens etapp 12 som går genom varierad terräng såsom skog och våtmark och bitvis även steniga stigar. 

Tips!

Tänk på att det under sommarperioden är mycket mygg, knott och bromsar. Ta med myggmedel. Värna om naturen och respektera att följa uppmärkt led. Vid etappens slut ligger Risön, som är en gammal gård från 1700-talet. Här kan du övernatta om du vill, antingen i tält eller i den öppna raststugan. Gården går också att hyra under maj–oktober. Kontakta länsstyrelsen för mer information.

Fyll på med färskt vatten i Österbybruk innan du startar vandringen.

 

Symbol för information

Detaljer
Svårighet: Medel
Distans: 18,8 km 
Beräknad tidsåtgång: 4:45 tim 
Uppstigning: 78 m 
Nedstigning: 66 m 

Symbol för parkering

Parkering
 

Symbol för geo plats

Start & Vägbeskrivning

Etappen startar vid busstationen i Österbybruk (39 m)
Sträckningen går längs Upplandsleden och Vikingaleden. Var uppmärksam på ledmärkningen.