Vandring i Hargs bruk
©Anne Sofie Eriksson
Hargs bruk
©Anne Sofie Eriksson

Vikingaleden - Etapp 5

Sanda - Harg

Vikingaledens femte etapp bjuder på historisk vandring genom varierad natur.

Vikingaleden - En del av St Olav Waterway

Här vandrar du genom ett historiskt landskap och passerar bland annat Hargstenen som är en väl bevarad runsten. Byn Braxenbol med sina vackra gamla hus ligger nära Hargshamn. I Hargshamn går Vikingaleden på gator innan den viker av mot Järnboden som är en vacker byggnad från1700-talet. Längs etappen finns det gott om vilda djur som rådjur och älg. Bli inte förvånad om du skymtar en och annan havsörn, som kan segla förbi när du närmar dig viken vid Hargshamn. 

 

Järnboden i Harg
Vikingavandringen i Hargs bruk

Mer om etappen

Hargshamn var tidigare en utskeppningshamn för järn. Än idag sker transporter av gods via järnvägen som slutar i hamnen, men mestadels är det timmer och idag finns här en camping med möjlighet till övernattning. På Vikingatiden för ca 1000 år sedan, fraktades varor i dessa farvatten även om kustlinjen då låg ca 9 meter högre. Vikingaskeppen seglade in mot Börstilsåsen på vilken Hargs bruk senare byggdes.

 

 

 

 

Tips!

Besök gärna den gamla Järnboden från 1700-talet strax innan Hargs bruk när du vandrar från Hargshamn. Vid Birgittagården i Harg och vid Sanda bygdegård finns pilgrimsstämpel. Passa på att handla på campingen (sommaröppen) i Hargshamn  då det är först i Gimo som nästa möjlighet finns att införskaffa livsmedel.

 

Symbol för information

Detaljer
Svårighet: lätt
Distans 16:9 km 
Beräknad tidsåtgång: 4:15 tim 
Uppstigning: 73 m 
Nedstigning: 42 m 

Symbol för parkering

Parkering
Vid Sanda gård.

Symbol för geo plats

Start & Vägbeskrivning
Etappen startar vid Sanda gård.