Vandring i Hargs bruk
©Anne Sofie Eriksson

Vikingaleden - Etapp 6

Harg - Gimo

Längs Vikingaledens etapp 6 får du uppleva både spännande natur och intressant kulturhistoria.

Vikingaleden - En del av St Olav Waterway

Sträckan Harg till Gimo slingrar sig på grusiga småvägar genom det vackra odlingslandskapet. Här får du uppleva en spännande natur med stenrösen, åkrar och lämningar som är från 1700-talet och 1800-talet.

 

Vikingavandringen
vandring

Mer om etappen

Delar av etappen går längs den gamla järnvägen, som tidigare har transporterat järnmalm till Hargshamn för utskeppning. Även idag transporteras gods till hamnen längs denna järnväg. Etappen erbjuder varierad natur och längs sträckan finns det stora möjligheter att stöta på vilda djur och fåglar. 

 

 

 

Tips!

Etappen passar även att cykla. Vissa partier kan du få leda cykeln eller så väljer du att gå ut på väg 290. Tänk på att fylla på med dricka och färdkost i Harg eller Hargshamn eftersom det inte finns möjlighet att få färskvatten med mera förrän i Gimo vid bensinstationen. Vill du stämpla ditt pilgrimspass så hittar du en fågelholk vid kyrkan med stämpel i.

 

 

Symbol för information

Detaljer
Svårighet: lätt
Distans: 14,2 km 
Beräknad tidsåtgång: 3:35 tim 
Uppstigning: 36 m 
Nedstigning: 70 m 

Symbol för parkering

Parkering
Vid Hargs kyrka.

Symbol för geo plats

Start & Vägbeskrivning
Etappen startar söder om Hargs kyrka. (33 m) När du närmar dig Gimo kommer du gå igenom en järngrind i ett viltstängsel. Du vandrar en kort bit utefter väg 290. Leden går nära riksvägen och vikingaleden är utmärkt i diket. Du går alltså med mötande bilar i ryggen men utefter ledens utmärkning i diket.