Vandringskängor
©Bosse Lindh

Vikingaleden - Etapp 1

Grisslehamn - Trästabron

Vikingaleden är en del av St Olav Waterway som kommer ifrån Åbo och går vidare till Trondheim med slutdestinationen Nidarosdomen i Norge.


Observera att etapp 1 mellan Grisslehamn och Trästabron har svår framkomlighet pga tidigare skogsavverkning.

Vikingaleden - En del av St Olav Waterway

Etapp 1 på Vikingaleden startar i Grisslehamn och längs ledens första etapp följer du små vägar genom Roslagen och Uppland. Vandringen går vidare på stigar och leder genom vackra landskap och kustnära miljö.

Här startar vandringen i den gamla fiskebyn Grisslehamn, en ort som under flera hundra år var Sveriges port mot Öster. Idag är Grisslehamn en pittoresk fiskeby som sommartid lockar mång turister och besökare. Här finns vacker skärgårdsmiljö att upptäcka bland fiskebodar och fiskebåtar i hamnen. Orten har också många boendealternativ, oavsett om du vill bo på hotell eller pensionat.  

 

vandring
vandring

Mer om etappen

För den vandrare som vill gå hela sträckan från Åbo till Trondheim väntar totalt 1200 mil vandring längs pilgrimsleden. Vid Älvkarleby fortsätter vandringen vidare på Helgonleden och upp i fjällvärlden över till Norge. Vägen är medeltida eller tidigare och belägg finns att den nyttjas av pilgrimer.
 

 

 

Tips!

Missa inte ett besök vid Albert Engström Museum och Ateljé och den optiska telegrafen i Grisslehamn. Vi rekommenderar förstås också en tur vid hamnen för att uppleva skärgårdsidyllen Grisslehamn. Vid kyrkorna finns oftast färskvatten och offentlig toalett. Uppmärksamma skyltar för tjänligt dricksvatten. 

Säkerhetsinformation

Vid Trästabron finns det breda vägrenar, men var observant och gå i rätt riktning på vänster sida mot mötande trafik. Vägen är väl trafikerad sommartid. 

Etappen har svår framkomlighet pga tidigare skogsavverkning.

 

Symbol för information

Detaljer
Svårighet: Lätt
Distans: 8,2 km 
Beräknad tidsåtgång: 2:07 tim 
Uppstigning: 118 m 
Nedstigning: 98 m 

Symbol för parkering

Parkering
Parkering finns på flera platser i Grisslehamn. Du kan till exempel stå vid Albert Engströms museum, mitt emot macken eller nere vid hamnen.

Symbol för geo plats

Start & Vägbeskrivning
Etappen startar i hamnen vid informationstavlan snett mitt emot ICA affären (8 m). Var uppmärksam på ledmärkningen. Ni kommer gå en bit på väg 283 som är trafikerad sommartid. Gå på rätt sida av vägen. Viktigt att ni följer ledmärkningen.