Roslagsleden skylt

Roslagsleden - Etapp 10

Gåsvik - Sandviken

Här börjar du din vandring vid Bagghusbron längs Väddö kanal till Älmsta. Längs kanalen passerar du Roslagens sjöfartsmuseum, ett museum med fantastiska samlingar från Roslagens sjöfart genom tiderna.

Vid Storfjärden, längs Väddö kanal, kan du läsa om påhittade och mycket säregna fågelarter beskrivna på skyltar i Fågel-SKOGEN. Här finns information om bland annat den Högröstade Kvällsfiraren och Skvallerskrikan.

En del av tätorten Älmsta ligger på Väddö och en del på fastlandet. Här hittar du livsmedelsbutik, apotek, butiker och flera restauranger.

Vid folkparken Vikingalunden ligger Storängens naturreservat som är ett äldre odlingslandskap i fantastisk natur, med betesmark och en slåtteräng. Här finns omkring 200 år gamla ekar i den västra delen men även björk, en, hassel och nypon.

Missa inte ett besök på Väddö Gårdsmejeri strax norr om Roslagsleden. Här finns lokalproducerade, ekologiska ostar – alla döpta efter orter i Väddöbygden. Förutom gårdsbutik och sommaröppet kafé finns här sommartid möjlighet att följa med på ko-safari i hagen tillsammans med bonden.

Efter Storängens naturreservat följer Roslagsleden den gamla Sandviksvägen österut till Sandvikens camping vid Väddös östkust med utsikt mot Ålands hav. Här finns stugor att hyra, tält- och husvagnsplatser, barnvänlig sandstrand, lekplats, servering, bastu, omklädningshytter och toalett.

Tillbaka till etapp 9
Vidare till etapp 11

Kollage från Roslagsleden etapp 10

Mer om etappen

På Roslagens sjöfartsmuseum visas båtar, fartygsmodeller, navigationsutrustning och sjöfarares exotiska souvenirer. Spännande för stora och små! Här finns också Väddö kanals hela historia väl dokumenterad. Museet har öppet sommartid juni–augusti samt efter överenskommelse.

Väddö kanal är ursprungligen ett naturligt vattendrag och flera upprensningar har gjorts genom historien. De första redan på Gustav Vasas order under 1500-talet. På 1700-talet var leden inte farbar längre och 1820–1840 grävdes Väddö Kanal.

Den fick då den sträckning vi känner igen i dag och öppnades för trafik år 1835. Kring år 1900 rätades, breddades och fördjupades farleden och fick den utformning den har i dag. Det officiella djupet är i dag 2,0 meter och kanalen används i dag främst av nöjesbåtar. Cirka 20 000 båtar passerar kanalen varje år.

 

Kontaktinformation

Norrtälje kommun
E-post: [email protected]
Telefon: 0176-710 00 

Säkerhetsinformation

Tänk på Allemansrätten när du vandrar. Läs mer om vilka rättigheter och skyldigheter som ingår i allemansrätten.

Symbol för information

Detaljer
Svårighet: Lätt
Distans: 9 km 
Typ: Vandringsled
Underlag: Skogsstigar, grusvägar

Symbol för parkering

Parkering
 

Symbol för geo plats

Start & Vägbeskrivning
Till starten i Gåsvik kan du ta dig via buss 676 från Stockholm till Norrtälje och vidare med buss 645. Kliv av vid Bagghus vägskäl och gå 250 m till Väddö kanal.