cbis:1964013
cbis:1964013

Örskär - Bo, upplev, konferera

Välkommen till Örskär -skärgårdens nordligaste utpost. På Örskär kan du bada och fiska från rundslipade klippor, vandra på skogsstigar i naturreservatet och gå upp i den pampiga fyren som är ritad av slottsarkitekten Carl Hårleman.

Husdjur välkomna Guidade turer Sjönära Konferensmöjligheter Familjeaktivitet I den skiftande skärgården

Information

Här finns många orkidéer, närmare bestämt 18 av landets totalt 24 orkidéer har hittat hit. Örskär är en ö i Upplands ytterskärgård, omedelbart norr om Gräsö. I norr och i öster är det öppet hav så långt ögat når. Ön är ca 400 ha stor och större delen av Örskär är Naturreservat. Ön uppvisar flera naturtyper med karg ytterskärgård i strandlinjen där havtorn breder ut sig, hällmarkstallskog med bitvis urskogskaraktär och norrlandslika myrar i norr. På i huvudsak öns västra del finns ett kulturpåverkat landskap där strandbete återigen finns efter ett drygt 50-årigt uppehåll. Under vår och höst är Örskär en bra lokal för fågelskådning och ön visar upp en imponerande lista av fågelrariteter genom åren. Havsörn syns i stort sett varje dag. Floran är rik och hela 18 olika arter av orkideér har hittats på ön. Den pampiga fyren uppfördes 1738-39 efter ritningar av slottsarkitekten Carl Hårleman. Fyren ansågs under 1700-talet vara den "präktigaste fyrbråken i Östersjön". Fyren och fyrplatsen är ett statligt byggnadsminne. Fyren som är en angöringsfyr, är fortfarande i drift och SMHI har en väderstation på ön.

För att besöka Örskär finns det dagsturer under säsong och uthyrning av boende på fyrplatsen.


Dagstur till Örskär
Besök Örskär på en dagstur! Vandra längs med kultur- och naturstigarna och besök den vackra fyrplatsen. I den gamla fyrmästarbostaden är det idag servering där skärgårdslunchen serveras. Turerna är mycket populära och endast ett begränsat antal besökare kan tas emot per tur. I dagsturerna ingår skärgårdslunch. Dagsturerna går ut på lördagar under vår/höst större grupper på förfrågan övrig dagar. Tisdagar-söndagar under sommaren. Anläggningen är öppen Maj-september Turlista för dagbesökare finns på www.orskarsfyr.se 


Bo på Örskär
Uthyrning av boende på en kulturminnesmärkt plats. En fantastisk utsikt mot havet och fyren. Anläggningen är öppet maj- mitten av oktober. Hos oss kan man hyra boende i den gamla fyrvaktarbostaden eller i de två stugorna som tidigare tillhört försvaret. Dessutom har vi "Fiskestugan" - en enklare campingstuga för 2 personer mer avskilt på öns sydöstra del. Vi hyr ut över helg, kortvecka, eller vecka beroende lite när på säsong. Du hittar lätt en egen badklippa att vara på även under högsäsong och kan uppleva lyxen att vandra runt på ön utan några folksamlingar. Till Örskär kommer man för att ta det lugnt, sola, fiska, bada från klipporna och umgås med vänner och bekanta.


Grupp och konferens
Välkommen att boka er konferens/ företagsarrangemang på Örskär. Besök ön över dagen eller med övernattning. Anläggningen passar bra för mindre grupper som söker en avslappnad unik miljö med naturen och havet inpå knuten. Logi erbjuds i fyrvaktarbostaden eller i de två stugorna. I den gamla fyrmästarbostaden serveras frukost, lunch, fika och middag. Självklart serveras en meny inriktad på fisk. Här finns ingen traditionell konferenslokal utan restaurangen fungera som lokal under er vistelse. Vi tar endast emot en grupp per tillfälle. Lokalen passar bra för möten för ca 10-15 personer.Bokning och mer information se www.orskarsfyr.se

Externa länkar och dokument

Grupp & konferens

Boende


Vägbeskrivning

Med bil


Från Stockholm: E4:an norrut mot Uppsala.
Från Uppsala: väg 288 mot Östhammar. Förbi Östhammar följ v76 till avtagsväg mot Öregrund.
Kommer man norrifrån är det bästa alternativet att ta av från E4 vid Mehedeby  till v 291 sen v76 mot Norrtälje/ Östhammar. Avfart mot Öregrund.
Stockholm-Örskärssund ca 18 mil
Uppsala-Örskärssund  ca 10 mil


I Öregrund tar man bilfärjan till Gräsö som går var 30 min under vår/försommar/höst och var 15 min under sommaren. Bilärjan behöver inte bokas och är avgiftsfri.. Kö kan förekomma under högsommar och storhelger! Tidtabell finns på trafikverkets hemsida.
På Gräsö kör du mot Örskärssund, 22 km till vägs ände. Räkna med ca 20 minuters körning på Gräsö innan du är framme vid Örskärssund.
Vid användning av gps och karttjänster knappa in Örskärssund.
Tänk på att restiden inte stämmer pga av att rutten innfattar en vägfärja. 
Åka kommunalt
VIKTIGT! Om man planerar att ta sig kommunalt till oss så behöver man kolla av det med oss innan man bokar logi då busstidena inte matchar båttiderna. 
Det går att ta sig kommunalt  upp till Örskärssund men man får räkna med att det tar tid och att det inte fungerar alla dagar.
Under vår och höst går bussen på Gräsö bara någon enstaka gång per dag ända upp till Örskärssund och på helger och skollov körs ingen busstrafik över huvutaget.
Under sommaren körs en busstaxi från Öregrund- Gräsö, den måste man förbeställa någon dag innan. Den brukar gå ca 3-4 turer per dag.
Från Uppsala: Buss 811 till Öregrund. www.ul.se
Från Öregrund Buss 854 till Örskärssund. www.ul.se
För busstaxi under sommaren se tidtabell för buss 853/854 på www.ul.se för mer info om bokning.
Sommarens tidtabeller brukar komma ut i början på juni.