cbis:1943047
cbis:1943047
cbis:1943047

Örskär

Större delen av ön är naturreservat och ligger i Upplands ytterskärgård norr om Gräsö. I norr och i öster är det öppet hav så långt ögat når.

I den skiftande skärgården

Information

Örskär ligger i norduppland, ca 17 mil från Stockholm. Med bil tar det ca tre timmar att ta sig från Stockholm till ön, eller ca två timmar från Uppsala. Från Öregrund tar du bilfärjan över till Gräsö och fortsätter sen norrut 2,2 mil, tills vägen tar slut. Där hämtar vi dig sen med båt på utsatt tid.


När du kliver iland på Örskär har du lämnat stressen på "andra sidan", där du parkerade bilen och sen klev på vår båt. På Örskär råder lugnet och det finns ingen biltrafik. Till fyrplatsen är det ca 15 minuters promenad längs en grusväg som slingrar sig upp mot nordväst. Det är som om fyren vill gömma sig in i det sista. Men efter sista kurvan står den helt plötsligt där, majestätisk och med det blå öppna havet i bakgrunden.  


”Den präktigaste fyrbåken ej allena i Östersjön utan ock på många orter ej ha sin like”, som fyren beskrevs efter uppförandet 1738-1740.


Fyren är fortfarande i bruk och vi är "fyrvaktare", även om den formella titeln är borttagen. Vi har tillsyn över fyren, byter lampa och putsar linser såsom fyrvaktarna har gjort på platsen sedan hundratals år. Örskärs fyr är också en av få visningsfyrar, vilket innebär att allmänheten kan besöka fyrtornet. Fyren visas en gång per dag under sommaren. 


Örskär är inget levande skärgårdssamhälle, verksamheten kretsar kring fyrplatsen och det är inte något besökstryck att tala om. Du hittar lätt en egen badklippa att vara på även under högsäsong och kan uppleva lyxen att vandra runt på ön utan några folksamlingar.


Till Örskär kommer man för att ta det lugnt, sola, fiska, bada från klipporna och umgås med vänner och bekanta. Ön är större än vad många tror och vill du gå runt hela ön  läng med strandlinjen har du att göra en hel dag. Det finns uppmärkta stigar både på öns västra del och inne på naturreservatet så det är enkelt att ta sig runt och uppleva ön. Om du har bokat en hel vecka ingår en extra båtresa till Gräsö för ditt sällskap om ni vill åka in och handla. Då kan ni passa på att besöka Öregrund som är en idyllisk och lite okänd stad med flera caféer, restauranger och sevärdheter.


Om du vill veta mer om Örskärs fyr och fyhistoriken rekommenderar vi ett besök på Svenska fyrsällskapets hemsida, www.fyr.org


Mer information på www.orskarsfyr.se


Välkomna till Örskär!