cbis:1968881
cbis:1968881
cbis:1968881
cbis:1968881
cbis:1968881

Visit Forsmark

Vi bjuder på en upplevelse för hela familjen, med bland annat experimentverkstad för barnen, bruksmuseum, café och guidade bussturer runt kraftverksområdet.

Guidade turer Servering Vid det berikande bruket Familjeaktivitet

Information

Forsmark Herrgård
Det var dåvarande brukspatronen John Jennings som lät uppföra de två herrgårdarna i Forsmark. Jennings hade nått en hög ställning i samhället vilket ställde förväntningar och krav på honom och brukssamhället som en ståndsmässig och representativ. Han påbörjade en stor förändring för Forsmarks bruk och började självklart med sin egen bostad. Den gamla herrgården var klar 1765 men stod sig inte i pampighet med grannbrukens nya fina herrgårdar. Forsmarks gamla herrgård ansågs alltför anspråkslös och en aning ålderdomlig. Jennings tog kontakt med Jean-Eric Rehn som fick i uppdrag att rita en ny herrgård och dessutom göra en ordentlig generalplan för hela bruket. År 1774 stod den nya herrgården färdig, något som John Jennings aldrig fick glädjas åt, han avled 1773 endast 44 år gammal. 1781 flyttade Samuel af Ugglas med familj in i nya herrgården. Samuel af Ugglas återupptog arbetet med Jennings generalplan för bruket och slutförde den på ett storslaget sätt. Idag används båda herrgårdarna som konferensanläggningar för Vattenfall och Forsmarks Kraftgrupp.


Forsmarks Experimentverkstad
Experimentverkstaden har växt varje år och har med sina nya experiment, klurigheter och andra roliga saker för barn blivit en riktig succé.
Här kan både stora och små lära sig mer om energi genom olika häftiga experiment och experimentshower. 
Under ledning av Vattenfallgymnasiets elever får barn, stora som små, leka och lära sig genom experiment av olika slag. Kom och prova på elsparkcyklar, elcykel och även elbilar för de yngre besökare. Kom till Forsmarks bruk och upplev sommaren med oss, och kom ihåg – alla aktiviteter är gratis.


Engelska parken
För att se alla delar i en engelsk park ska du vara tvungen att ta dig in i den. Den ska inte vara direkt uppenbar. Promenera genom kullar och dalar, över slingrande bäckar och högvälvda broar. Forsmarks park är ganska liten i jämförelse med andra traditionella engelska parker, men innehåller ändå dessa grundläggande inslag. Vattnet är det viktigaste elementet i en engelsk park. Samuel af Ugglas anlade Engelska parken under 1780-talet. 2009 väckte parken nationell uppmärksamhet när den kom på delad fjärde plats i tävlingen Sveriges vackraste park. Parken har dessutom verkat som inspelningsplats för filmatiseringen av Selma Lagerlöfs ”Gösta Berlings saga” under 1920-talet, där bland annat Greta Garbo medverkade. Här passar det ypperligt att slå sig ner för att njuta av naturen och medhavd matsäck efter en dag fylld av aktiviteter i Forsmarks bruk. 


Bruksmuseeum
Forsmarks bruksmuseum, tidigare bruksmagasin, är med sina tre våningar en pärla fylld med bruksföremål och historiska utställningar. Här kan du bland annat se det så kallade uttaget, där bruksborna hämtade en del av sin lön i form av matvaror. Museet är bemannat enligt brukets öppettider och här kan du välja mellan att gå själv och strosa i din egen takt eller följa med en museivandring. På den guidade vandringen kan du lära dig mer om de olika utställningsmiljöerna som du hittar i museet. 


Kvarnen
Forsmarks kvarn var i bruk från början av 1800-talet fram till 1976. I dag, nästan 40 år senare, är portarna åter öppna. Besök kvarnen och upplev den autentiska miljön som finns bevarad.

Externa länkar och dokument

Broschyrer

Forsmark som besöksmål