Långfärdsskriskoåkare på Gräsö
©Henrik Trygg

Vinter i Roslagen

Aktivera dig i rOslagbara vinterlandskap

Många associerar Roslagen med sommar och skärgård, men Roslagen är även en otroligt mysig destination på vintern. När det är tillräckligt kallt är Roslagens skärgård med dess 15 000 öar ett paradis för långfärdsskridskoturer, och du hittar även en rad upplysta skidspår. - För den som gillar att åka utför finns också Kvisthamrabacken i Norrtälje. Här hittar du våra bästa tips för vinter- och sportlovsaktiviteter när du besöker Roslagen.

Tillbaka till startsidan

Vinterhav och brygga i solnedgång

 

Vinterbada i Roslagen

Är du en inbiten vinterbadare eller funderar du på att haka på trenden att ta ett hälsofrämjande kallbad? Här kan du läsa mer om vart du kan bada i vinter och vart du sedan kan värma dig.

Läs mer

Vinterbada i Roslagen

Är du en inbiten vinterbadare eller funderar du på att haka på trenden att ta ett hälsofrämjande kallbad? Här kan du läsa mer om vart du kan bada i vinter och vart du sedan kan värma dig.

Läs mer

Grilla över öppen eld i vinter

 

Grilla ute i naturen

Umgås ute och grilla tillsammans, eller kombinera skid- eller skridskoåkningen med att grilla korv och värma chokladdrycken över öppen eld. Här kan du läsa mer om grillplatser i Roslagen.

Läs mer

Grilla ute i naturen

Umgås ute och grilla tillsammans, eller kombinera skid- eller skridskoåkningen med att grilla korv och värma chokladdrycken över öppen eld. Här kan du läsa mer om grillplatser i Roslagen.

Läs mer

Sportlov i Roslagen

Bo i Roslagen på sportlovet

Ta med familjen på ett äventyr med övernattning på sportlovet. I Roslagen hittar du boende endast en timme från Stockholm och Uppsala, med äventyr för stora och små.

Sportlovsevenemang i Roslagen

Upplev teater, prova på sport och drejning eller gå på en spännande spökvandring i en slottskällare? I Roslagen finns massor av spännande sportlovsaktiviteter för stora och små barn.

Hyr stuga under sportlovet

Vinteraktiviteter i Roslagskommunerna

Här kan du läsa mer om vad som finns att göra i Norrtälje, Österåker och Östhammar i vinter. 

Östhammar

Åka skridskor

Östhammar som är en härlig pärla i Roslagens norra del har utmärkta förutsättningar för ett flertal olika vinteraktiviteter. När vädret tillåter hittar man utmärkt skridskoåkning på både sjöar/dammar. Östhammars Skrinnare är en förening som arrangerar utbildningar och gemensamma utflykter för långfärdsskridskoåkare, perfekt för den som vill lära sig mer om isar och bli en del av en gemensakap på samma gång.

Du hittar också en plogad skridskoslinga på Stordammen i Österbybruk, slingan början vid Simbadets camping och är en trevlig vinteraktivitet för hela familjen. Kommunen spolar även isbana vid Olandsskolan i Alunda och Öregrunds Föräldraförening ser till att möjliggöra skridskoåkning och ishockey på isrinken vid Öregrunds skola.

Åka skidor

Vill du åka längdskidor finns också upplysta elljusspår i Gimo, Öregrund och Österbybruk. Gimo IF skidklubb underhåller också slingan med konstsnö ifall det behövs. Spårstatus och snötillgång hittar du på skidspar.se.

Fler aktiviteter

Utöver skridskor och skidor erbjuder Östhammar många härliga promenadslingor med vacker natur längs vattnet, varför inte besöka Raggarön eller Gräsö om du planerar för en dag utomhus med vänner eller familj. Båda öarna erbjuder fina promenadslingor och grillmöjligheter utomhus. Ta med din egen matsäck och njut av vinterlandskapet! 

Söker du pulkabackar så finns ett urval presenterat här. Både Öregrund och Östhammar är mysiga att strosa runt i under vintertid och har mysiga cafeér och butiker.

Norrtälje

Åka skridskor

Norrtälje är en ort med stor variation på utflykter året om. Norrtälje Friluftsfrämjande är en ideell förening som hjälper till att arrangera aktiviteter och bidra med information kring passande utflykter utifrån väder. För den som vill lära sig mer om långfärdsskridskor erbjuder de hjälp med utbildning och utrustning och arrangerar även egna turer. För den som vill åka på redan plogade banor underhålls sjön Lommaren vintertid och man kan åka hela vägen till Sundsta, som är ungefär en mil fram och tillbaka. Hallstavik, Rimbo och Norrtälje sportcentrum erbjuder även ishallar för allmänheten. Mer information om skridskomöjligheterna finns att hitta på Norrtälje kommuns webbplats.

Åka skidor

I Norrtälje hittar du också Kvisthamrabacken för den som längtar efter att åka utför, Kvisthamrabacken erbjuder 3 nedfarter av olika nivåer, en pulkabacke för de minsta och en värmestuga. När snön tillåter finns det också här möjligheten att åka längdskidor, Häverödal underhåller slingan på Lundavallen med konstsnö men för övriga slingors se skidspar.se för aktuell snörapport. 

Fler aktiviteter

Även Norrtälje är en mysig ort att strosa runt i under vintertid, varför inte prova på att rida på islandshästar genom det ljuvliga vinterlandskapet? Eller besöka någon av Norrtäljes vackra kyrkor? 

Österåker

Åka skridskor

I Österåker finns något för alla året om, här lämpar sig skog och mark väldigt bra för flera olika utomhusaktiviteter även under vintertid. Österåker friluftsfrämjande håller oss uppdaterade om aktiviteter året om. Långfärdsskridskoturer brukar arrangeras på Garnsviken, men även på andra insjöar när isarna tillåter.  

Åka skidor

Domarudden är ett naturreservat med otroligt vacker natur. Här kan du åka längdskidor i elljusspår när snön är tillräckligt tjock, och är man modig kan man även passa på att vinterbada här, självklart till följd av ett bastubesök efteråt. På Österåker golfklubb dras det ett 6,5 km långs skidspår på vintern. 

Andra aktiviteter

Vintertid kan du även passa på ett besöka några av hembygdsgårdarna eller uppleva naturen till fots i någon av de olika naturreservaten i Österåker. Besök Wira Bruk och ät hemlagat och närproducerat i restaurangen, eller kom in och värm dig över en härlig fika. Wira bruk erbjuder en förtrollande miljö med mycket historia, kultur, konst och lokala hantverk.