cbis:1951827

Tjockö ekonomiska förening

Välkommen till Tjockö - En ö med ett ruskigt förflutet.

Information

När vinden är mild, solen flödar och ljudet av midsommarlekarna ekar över ön, är Tjockö sinnebilden av svensk skärgård och sommar. För länge sedan visade Tjocköborna upp en annan sida: De tände eldar på berget för att lura fullastade segelfartyg upp på land. Det berättas att de slog ihjäl besättningen och tog hand om lasten. Så gick det till då – om man ska tro skrönorna …
På Tjockö finns en riktig året-runt-öppen skärgårdsbutik med allt du behöver i matväg. Stort sortiment av livsmedel och andra förnödenheter. Fräscha grönsaker, svenskt kött från Andersson & Tillman och hembakat bröd. Beställ gärna stenugnsbakade pizzor eller goda smörgåstårtor.
Här finns ett litet bibliotek och kaffeservering med hembakat. Butiken är dessutom gasol- apoteks- och Systembolagsombud. Lånekärror finns om du behöver frakta tunga varor.
För besökare med egen båt finns två-tre platser på Roholmen, bredvid passbåtens angöringsplats. Du kan även ankra i naturhamn på Tjockös norra sida.
Tjockö ligger ca 800 meter från Räfsnäs på fastlandet och är en av de få öar i skärgården som har kvar mycket av sin gamla karaktär. En som blev inspirerad av miljön var Jenny Nyström. Många av hennes tomtemålningar har kommit till på Tjockö.
Det är lätt att ta sig fram över ön. Huvudvägen, som går från Ångbåtsbryggan i väster till östra sidan av ön, är cirka fyra kilometer. Följ en stig in i svamp- och blåbärsskogen eller ta en promenad förbi badstranden till fyren på öns nordvästra udde.