cbis:1943798
cbis:1943798
cbis:1943798
cbis:1943798
cbis:1943798
cbis:1943798
cbis:1943798
cbis:1943798
cbis:1943798
cbis:1943798
cbis:1943798
cbis:1943798
cbis:1943798
cbis:1943798
cbis:1943798
cbis:1943798
cbis:1943798

Pythagoras industrimuseum

Högt upp på Södra berget i Norrtälje finns ett stycke spännande historia – motorfabriken Pythagoras som numera är ett museum. En gång i tiden tillverkades tändkulemotorer här som såldes över hela världen. Gör en utflykt och upplev Roslagens skärgård på ett annat sätt, endast en timme från Stockholm. Här på Pythagoras ägde historien rum på riktigt.

WC Guidade turer Parkering Grupper/Paket Öppet året runt Familjeaktivitet I den spännande småstaden Tillgänglighetsanpassat

Information

Idag står fabriken kvar i orört skick och visas som ett levande arbetslivsmuseum. Här finns berättelser om maskiner och människor och hur världen såg ut under tidigt 1900-tal. Det finns mycket att uppleva på museet. Förutom fabriksmiljön kan man besöka det gamla affärskontoret och hälsa på i arbetarhemmet med kökstäppa och trädgård. Den nyfikne får veta mer om fabrikens historia genom tillfälliga utställningar. Man kan också lyssna till en audioguide och ta sig runt i egen takt på museet. Här har hela familjen roligt, både barn och vuxna. I fabrikens vackra gamla provkörnings- och packhall hittar du Barnens Pythagoras, en plats där man kan leka och lära om teknik och mekanik, uppfinningar och kraftöverföring. Det finns små arbetsrockar att byta om till, stämpelur att stämpla in i och mycket annat kul. På bakgården kan man leka ännu mer. Fabrikens gamla smedja rymmer idag ett trivsamt och charmigt café. Där kan man sitta och njuta en stund av atmosfären till en god kopp kaffe, inta enklare förtäring eller fördjupa sig i souvenirbutiken. I Kafé Smedjan har vi också musikkvällar och andra evenemang. Följ Pythagoras industrimuseum på Facebook och Instagram för aktuella program. Museet har regelbundna öppettider under vår, sommar och höst.

Barnens Pythagoras
I fabrikens vackra gamla provkörnings- och packhall hittar du Barnens Pythagoras, en plats där man kan leka och lära om teknik och mekanik, uppfinningar och kraftöverföring.
Här får man också lära känna några människor ur Pythagoras historia. I den nästan 500 m2 stora hallen har hela familjen roligt tillsammans och en dag flyger lätt förbi. På bakgården finns ännu fler roliga lekar. Barnens Pythagoras har samma öppettider som museet med regelbundet öppet under vår, sommar och höst. För mer information om priser och öppettider se www.pythagorasmuseum.se

Kafé Smedjan
Kafé Smedjan är ett mysigt kafé som har öppet när museet är öppet. Här finns en utställning som berättar om fabrikens historia. I kaféet kan man njuta av en kopp kaffe eller bara sitta ned en stund och insupa atmosfären. Utbudet är enkelt med gott kaffebröd, smörgåsar och pannkaka.


Grupper kan boka fika, smörgås eller soppa i samband med ett besök på museet eller vid bokning av konferenser. Lokalen var en gång i tiden fabrikens smedja. Tyvärr finns inga bilder från den tiden kvar och vi vet inte riktigt hur det såg ut. På 1980-talet hyrde en bilmekaniker lokalen och han rev ut den befintliga inredningen. Kvar finns idag en del av fabrikens remtransmission i taket och en lucka på den plats där skorstenen till ässjan gick upp.


Öppettider finns på vår hemsida www.pythagorasmuseum.se. Det finns möjlighet för större grupper att boka guidad visning året runt. Dessutom arrangerar vi barnkalas och företagsevent. Maila till [email protected] eller se vår hemsida för information och priser m.m. Vi ses på Pythagoras!


Öppettider: 
Lördagar april-oktober kl 12-16.
Tisdag-lördag 11 juni-17 augusti kl 12-16, med guidad visning kl. 13 och barnvisning kl. 15 t o m 16 augusti.
Grupper kan boka besök året runt.
Priser:
vuxen: 120 kr, pensionärer 110 kr, Barn som fyllt 4 år 70 kr.


Vägbeskrivning

Museet ligger på Verkstadsgatan 6, endast ett stenkast från Norrtäljes centrum. Det är skyltat från Stockholmsvägen och ända fram till museet.
Om du kommer med buss är hållplatsen Gustavslund närmast.