Upptäck Öregrund med appen Visir Uplandia

Upplev 1600-talets Öregrund

Ett digitalt fönster till Öregrunds historia - Augmented history

Tänk dig att du strosar runt i Öregrunds hamn och genom en titt i mobilen förflyttas flera hundra år tillbaka i tiden. Plötsligt ser du flermastade skepp istället för fritidsbåtar, hamnmagasin istället för restauranger och sjömän istället för semesterfirare.

Hur funkar det? Jo, du besöker en plats och ser hur den ser ut idag och när du håller upp plattan eller mobilen är det den digitala, historiska rekonstruktionen av samma ställe som du ser. Du kan vandra runt i miljön, gå in i hus och se dig omkring och träffa på olika historiska personer som också rör sig i miljön. Allt i verklig storlek och tredimensionellt.

Appen berättar om platsens historia och inspirerar till lekfullt lärande. Satsningen på appen Augmented History Öregrund är möjlig tack vare det större besöksnäringsprojektet Augmented Export som letts av Region Uppsala i samarbete med b la Visit Roslagen. Uppgiften var att utveckla hållbara produkter inom natur- och kulturturism med Tillväxtverket som delfinansiär.

Disir Productions har utvecklat appen Visir Uplandia. Idag finns möjlighet att ladda ned appen och utforska Domkyrkostaden Uppsala år 1509, Öregrund år 1626, Wiks slott, Lövstabruk, Skokloster samt Laxön. Appen kan även användas offsite, alltså för den som inte befinner sig i Öregrund.

Så här använder du Visir-appen

1.       Ladda ner appen Visir Upplandia i App Store eller Google Play

2.       Öppna appen när du befinner dig i Öregrunds hamn

3.       Rikta din telefon/surfplatta mot det du ser

4.       Upplev historien i Augmented Reality

Om du har frågor angående appen är du varmt välkommen till Öregrunds turistbyrå. I turistbyrån finns också möjlighet att kostnadsfritt låna en surfplatta och uppleva 1600-talets Öregrund.