Dansa runt midsommarstången

Fira övergången från vår till sommar i Roslagen. Här kan du fira en traditionell midsommar på flera platser i skärgårdsromantiska byar och lantliga miljöer. 

© Anne Sofie Eriksson
Midsommarfirande med folksamling kring midsommarstånd en solig dag med en blå vattenspegel i bakgrunden.

Fira midsommar i Roslagen

Dansa runt midsommarstången till dragspelsmusik, prova lyckan i en fiskedamm, åk höskrinda och delta i en ringlek. Slå dig sedan ner på en picknickfilt med en glass i handen och njuta av stämningen.

Här hittar du information om vart du kan fira midsommar, vart du kan handla lokalproducerade tillbehör och drycker till sillunchen samt vart du kan lägga sju sorters blommor under kudden.

Södra Roslagen

I södra Roslagen hittar du midsommarfiranden på bland annat Lägret i Waxholm, vid Ekbacken i Åkersberga och Linanäs på Ljusterö.

 

Mellersta Roslagen

I mellersta Roslagen firas midsommar bland annat på Färsna gård i Norrtälje, vid Tolvmansgården i Rimbo och i skärgården på öar såsom Väddö och Furusund.

 

Norra Roslagen

I norra delen av Roslagen kan du fira midsommar bland annat i den lilla hamnstaden Öregrund, på Gräsö och vid vallonbruket Österby bruk.

 

Handla lokalproducerat till sillunchen!

Besök en av Roslagens alla gårdsbutiker med lokalproducerad mat från bygden. Komplettera sillunchen med råvaror och livsmedel som är producerad med hantverksglädje och kärlek till maten. Köp ölet till middagen hos Roslagens brygghus och snapsen till sillen av Norrtelje brenneri.

Du kanske vill koncentrera dig på att umgås med nära och kära istället för att laga mat? Beställa då catering till festligheterna. Var ute i god tid!

Avsluta midsommarhelgen med att besöka någon av Roslagens alla restauranger. Midsommarhelgen är ett startskott för många caféer och skärgårdskrogar med fantastisk mat i otroliga miljöer.  

Lägg sju sorters blommor under en kudde i Roslagen

Boka boende i Roslagen över midsommar

Passa på att bo på en pampig herrgård eller på ett familjärt hotell i midsommar. Njut av lyxen på ett spa och en stor frukostbuffé.

Eller välj ett lite mer pittoreskt boende. Här finns flera pensionat och bnb:s att checka in på samt stugor och campingplatser att hyra.

Bo i kulturhistoriska bruksmiljöer, på landsbygden med naturen runt hörnet, med skärgården utanför fönstret eller i någon av Roslagens spännande småstäder. 

Midsommarfiranden i Roslagen

Här kan du läsa om några av de ställen där du kan vara med på stångresning och dans på midsommarafton, men också andra evenemang som anordnas under midsommarhelgen.

Valda filter: