Arholma
©Arholma Nord

Att göra på Arholma

Har du inte varit på ön Arholma än så är det verkligen dags att sätta upp ön på din att-besöka-lista. Arholma tillsammans med Idö är ett naturreservat som sköts av skärgårdsstiftelsen. Ett smultronställe av flera karaktärer. Cirka 25 km nordost om Norrtälje hittar du ön, och med en 15 minuters båtresa tar du dig ut från Simpnäs brygga som är den närmsta bryggan, där går båtarna året om. Ön har också gästhamnar, och hit går även waxholsmbåtarna under vår och sommar. 
Med sina släta klippor och vackra öppna landskap är detta en perfekt utflykt en härlig sommardag, men det finns också gott om aktivitet här på vintern. Spendera dagen här, eller bo över natten. Hitta din egen lilla badplats, eller hyr en cykel i handelsboden och upptäck ön på egen hand. Här finns goda möjligheter till mat och dryck, och även aktiviteter för den som söker en mer aktiv vistelse. Om du kan tajma in midsommar är ön känd för deras midsommarfirande, Arholma har en helt unik midsommarstång och till och med egen vals, den så kallade ”Arholmavalsen”. 

Aktiviteter på Arholma

Arholma är ett naturreservat och när du besöker ön rekommenderar vi att utforska utbudet av aktiviteter och utflyktsplatser. Ön har också en hel del historia att bjuda på. Här finns bland annat kustförsvarsanläggningen som var i bruk under kalla kriget, Batteri Arholma- följ med på en guidad tur i det underjordiska muséet och ta del av den spännande militärhistorian. 
Ett jättebra sätt att upptäcka Arholma på är via cykel eller kajak, jackpot om du lyckas få med båda. Är du här på sommaren kan du på Nord Kajak och Cykel få hjälp att skräddarsy din dag, och tips om hur du når de bästa smultronställena via kajak eller cykel. Ön har även en känd kyrka och en dansbana som brukar attrahera en del besökare. Här kan du också avnjuta en härlig middag och se solen gå ner i Ålands hav. 
Är du ute efter en staycation så erbjuder Arholma Nord hela paketet. Här kan du bo prisvärt, och hotellet erbjuder också egna aktiviteter så som ziplining, kajakuthyrning, guidade turer med mera.
 

Bo på Arholma

På Arholma finns boenden för alla plånböcker och smaker. För den som vill få den ultimata natur-upplevelsen finns möjligheter att tälta på ön, och har du din egen båt går det jättebra att övernatta i någon av öns gästhamnar. Men det finns också möjligheter att bo på bed & breakfast med lite extra service eller bo på enklare vandrarhem eller pensionat. För den som vill ha unna sig ordentligt så erbjuder Arholma Nord hotellrum med utsikt, och en härlig frukostbuffé som har det där lilla extra. Hur du än bor på Arholma så kommer du vara i en fantastisk miljö där havet är din granne. 

Ta sig till Arholma

Det går att ta sig ut till Arholma året runt. Har du bil är det lättast att parkera vid Simpnäs brygga och ta passbåten över som tar 15 minuter, hit går även SL-bussarna. Vill du ta dig från Stockholm går det bra att ta waxholmsbåten utanför Grand Hotel. Arholma är waxholmsbolaget nordligaste resmål och båtarna går hit under vår och sommar. Under vintertid när det är is går båten till Granö Brygga som ligger på södra Arholma. Med egen båt kan du lägga till i någon av gästhamnarna. 
Hitta tidtabeller och mer information på waxholmsbolaget.se eller på sl.se 

Vill du mer mer information om Arholma? Läs gärna mer här!