cbis:1954509
cbis:1954509

Ängsö nationalpark

Ön Ängsö ligger cirka en landmil sydväst om Furusund i Furusundsleden. Ön, som är cirka 1,5 km lång och hälften så bred är en av Sveriges första nationalparker.

I den skiftande skärgården

Information

På Ängsö har över 400 olika växtarter har inventerats. De mest kända blommorna är kanske orkidén Adam & Eva och kungsängsliljan som varje år blommar på ön. Djurlivet på Ängsö består mest av olika arter av fåglar.


I Hemviken finns en av Sveriges största kolonier av Skäggdoppning och här häckar också både Fiskguse och Ormvråk. Eftersom Ängsö är en nationalpark råder här speciella regler. Det är inte tillåtet att göra upp eld, gå på oslagen mark eller sådda åkrar och naturligtvis inte plocka blommor eller bryta kvistar. På Ängsö finns flera rastplatser och toaletter. Tältplats finns på anvisad plats på norra delen av Ängsö. Du får tälta i högst två dygn.


Hit kan du antingen åka med egen båt eller med turbåt. Taxibåtar


Vandra på Ängsö


På Ängsö finns flera promenadstigar och leder som passar utmärkt för vandring i skärgårdsmiljö. Underlaget är mestadels plant, men var beredd på att underlaget på stigarna kan variera, med stenar och rötter. Flera stigar är markerade och gör det lätt att utforska ön.


Vägbeskrivning

59.621810, 18.765038